ARTVİN ARHAVİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ AYTAÇ AKGÜMÜŞ'ÜN 12 MART İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY'U ANMA GÜNÜ MESAJI

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ AYTAÇ AKGÜMÜŞ'ÜN 12 MART İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY'U ANMA GÜNÜ MESAJI

İstiklal Marşımızın, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından kabul edilişinin 102. Yıldönümünü anıyoruz. TBMM'sinin isteği ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı yarışmaya katılan 724 şiir arasından, büyük şair Mehmet Akif ERSOY'un yazmış olduğu şiir, 12 Mart 1921 tarihinde devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşımız olarak kabul edilmiştir.

Merhum Mehmet Akif ERSOY'un '' Allah, bir daha Bu Millete İstiklal Marşı Yazdırmasın'' temennisiyle kaleme aldığı, İstiklal Marşı, Milli Mücadele ruhunu, Türk Milletinin Vatan aşkını, bağımsızlığa olan inancını en güzel biçimde ifade etmektedir.

Emperyalist İmparatorlukların Osman Devletinin zengin topraklarını paylaşmak, Anadolu'yu çok sayıda nüfus bölgesine ayırarak ,Batı Anadolu'yu Yunanistan'a ,Doğu Anadolu'yu Ermenistan'a ilhak etmek ve aziz Milletimizi bir avuç Anadolu toprağında yaşamaya ve uzun vadede yok oluşa mecbur etmek için oluşturdukları planlara ve eylemlere Milletimiz bağrından yetiştirdiği ve yalnızca kadim toplumlara nasip olan büyük asker, lider ve devlet adamı Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde karşı durmuş, hürriyeti ve İstikbali için Tarihe altın harflerle yazılacak destansı bir mücadele başlatmıştır.

Aziz Milletimizin Anadolu'nun her bir köşesinde bölgesel başlattığı Milli Mücadele Amasya Genelgesinde büyük lider Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK' ün "Milletin İstikbalini Milletin azmi ve kararlılığı kurtaracaktır" direktifin de vücut bulan Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar ve 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışıyla hayata geçirilen milli egemenlik temelinde başka bir ifade ile Milli İrade anlayışında topyekûn mücadeleye dönüşmüştür.

Milli irade anlayışında topyekûn bir mücadeleye dönüşen Kurtuluş savaşı Milli Egemenliğe dayalı yeni Türk devletinin 23 Nisan 1920'de fiilen kurulduğu bir başlangıca adım atarken, aynı zamanda milli heyecanı harekete geçirecek, yeni Türk devletinin çatısında milli bilinci güçlendirecek ve bağımsızlığımızın simgesi olacak bir marşın olması iradesi oluşmuş ve bu görev Milli heyecanı en iyi ifade edebilecek kişi olarak görülen Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY' a verilmiştir. Çanakkale savaşının sadece destanlarda anlatılabilecek Mehmetçiğin tarihe altın harflerle yazılmış mücadelesini kadim inancımızın manevi değerleri ile süslediği Çanakkale Şehitlerimize atfettiği şiiri milletimizin manevi dünyasında derin bir iz bırakırken İstiklal Marşı'nın her bir mısrası aziz Milletimizin hürriyet ve İstiklal azmini en iyi şekilde ifade etmiştir. Milletimizin esarete baş kaldırışının tercümanı olmuştur.

Bu duygu ve düşünceler ile İstiklal Marşı'nın Kabulünün 102.yıl dönümünü kutluyor,milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY'u sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Allah bir daha milletimize İstiklal Marşı yazdirmasin.

 

Arhavi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hükümet Konağı Kat1 - 0466 312 27 76

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.