ARHAVİ TARİHİ
3856
14:37
09.03.2020

        Arhavi ilçesi kültür değerleri bakımından zengin bir geçmişe sahip olduğu izlenimi vermektedir. Ancak bu güne kadar bilimsel çalış­maların yetersiz olması nedeni ile bu değerleri ortaya çıkması sağlanamamıştır. Yapılacak böyle bir çalışma kültür unsurlarını tespite ge­rek ilçeye gerekse çevresine turizm, folklor ve benzeri yönlerden yararlar sağlayacaktır. Doğu Karadeniz bölgesinin ülke çapında turizme açılmaması nedeni ile iç ve dış turizme arzu edilen seviyeye gelememiştir. Sahil­lerimizde denizin çok temiz olmasına karşın düzenli plaj ve turizm mevsiminde havaların çok yağışlı olması turizmi engelleyen bir fak­tör olarak karşımıza çıkmaktadır. Eski eser ve ören yeri olan kültür değerle­rinin ulaşım sorunu çözülemediğinden yeterince yararlanma imkanı olamamıştır. İlkçağ´dan 11. yüzyıla kadar: M.Ö. 10.000-8000 yıllarında Cilalı Taş Devri insanlarının bu yörelerde yaşadıkları bilinmektedir. Ancak M.Ö. 5000 yıllarına kadar yazılı belge bulunamadığından Taş devri insanlarının kimler oldukları bilinmemektedir. Asyanlık Sümerlerin yazıyı bulmaların­dan sonra, aynı soydan gelen ve Hurriler adını taşıyan topluluğun Artvin yöresine yer­leşen boylarının hangileri olduğu şimdilik tespit edilmemiştir. Kurulan beyliklerin M.Ö. 2000-1000 yılları arasında Hititlerle iyi ya da kötü komşuluk ilişkileri olmuştur. Yörede M.Ö. 831 yılından itibaren Urartu etkisi görülmektedir. M.Ö. 750´lerde yöreye Kulkha-eli yurdu adı verilmiş, İyonyalı gemiciler burada yaşayanlara Koklar terimini kullanmışlardır.Yine onların Kolida diye belirttikleri ülke, bu addaki Türkistan´dan gelme Hurrilerin bir boyundan isim al­dığı sanılmaktadır. M.Ö. 200-150 yılları arasında Roma İmparatorluğu yöreyi Armanya Krallığı adı altında kendisine bağlamıştır. Türkmen Arsaklılar, İran ve Irak´ta kurdukları güçlü Devletin sınırlarını eski Saka İl beylerini bir araya getirip Karadeniz´e ve Kafkaslara kadar genişlettiler. Doğu kökenli devlet İdare­lerine Egemenliği M.S. 532 yılına kadar sür­müştür. Doğu Romalılar bu tarihten sonra Kafkaslara kadar hakim olmuşlar, ancak yö­rede Türkmen İlbeyleri nüfuslarını sürdür­müşlerdir. Sasane-Bizans çekişmelerinde, önce Bizans´a yardımcı olan Hazar Türkleri 625-630 yıllarında yöreye egemen olmuşlardır. 640-650 yıllarında Halife Osman döne­minde Müslüman Arap birliklerinin yöreye kadar ulaştıkları ve İslamiyet´i getirdikleri an­laşılmaktadır. 728 yılında Kafkasların kuze­yinden güneye doğru inen Hazar Türkleri Acara ve Artvin bölgesini tekrar kendi yöne­timlerine almışlardır. Bizans İmparatorluğunun çöküşü ve Sel­çukluların Anadolu´ya gelmeleri ile 1050 Yıllarından itibaren yörenin Selçuklu Devleti ve sonra Osmanlı İmparatorluğu sınırları içine girdiği görülmektedir.

Selçuklular Dönemi: Selçuklu Oğuz Türkleri 1071´de Malazgirt zaferini kazandıktan sonra Rize ve çevresini feth etmişlerdir. 1076 Melikşah´ in kumanda­sında Esulkasım Bey, Erzurum ve Çorum havzasını ele geçirdi. Karadeniz´e geçmek için bir geçit arayarak, Yusufeli´inden Marsis eteklerinden Salik Van geçidinden geçerek, il­çenin yüksek kesimlerinde bir müddet ge­çimlerini sağladılar. Bu nedenledir ki, bu dağ ve dağ eteklerindeki yerleşim yerlerinin isim­leri Türkçe´dir. Örnek Yurt, Sırt, Arpaçayı, Kayadipi, Kocakarı, Taşlık, Sazlık, Yayla adlan, Kükürt, Kızıltepe, Dikmen, Mansus Dağlarının adları gibi bu sırada ilçenin sahil kesi­mini de Venedik korsanlarının elinde bulun­duğu da bir gerçektir. Çünkü bu yerleşim yer­lerimizin Türkçe kelimesinin karşılığında ikinci ad mutlaka vardır.

Osmanlı Dönemi: Padişah Fatih Sultan Mehmet tarafından 1471 yılında Trabzon´da­ki Pontus Rum İmparatorluğu ortadan kaldırılınca bilindiği gibi bu topraklan Osmanlı Devleti­ne kalmıştır. Günümüzdeki Arhavi ilçesi köy­leri ve Hopa çevresi de bu sırada ,Osmanlı yö­netimine alınmıştır. Fatih torunu I. Selim Padişah olmadan önce Trabzon´da vali olarak bulunmuştur. 1510 yıllarında Ya­vuz Sultan Selim Arhavi üzerinden geçerek Batum´un yanındaki Gönye Kalesini feth etti. Böylece Gönye Sancağı kurulmuş Arhavi çevresine bir nahiye olarak Hopa ile birlikte bu sancak örgütüne bağlanmıştır. 1877 (93 harbinde) yılından önce Batum ve havalisi Türklerin elinde bulunduğu za­manlarda Arhavi, Gönye mütesanflığına bağ­lı ve idari teşkilatı ilçe olarak yer almış, ilçe merkezinde bugünkü kale (Kabisre) mahalle­si iken, 1877 (93 harbinden) yılından sonra Batum ve Gönye havalesinin Rusların eline geçmesinden sonra Arhavi Trabzon iline bağ­lı Rize metesarıflığına bağlanmıştır. Bu tarih­lerde Hopa ve Fındıklı ilçeleri bucak olarak Arhavi´ye bağlı iken, 1900 yıllarında iktisadi sebeplerden dolayı, Hopa ilçe olmuş Arha­vi bucak olarak Hopa´ya bağlanmıştır.

Kurtuluş Savaşı Dönemi: İstiklal savaşı sırasında yurdumuz işgal edilmeye başlamıştı. Arhavi'de işgal edilen yurt köşelerimizden birisiydi. Kurtuluş savaşımızda yurdun her bir yanında olduğu gibi, yörede de milis kuvvetleri ile Silahlı Kuvvetler ile işgalci düşman güçleri arasında amansız muharebeler olmuştur. 23 Şubat 1915 de Hopa'yı işgal eden Rus kuvvetleri Hopa ? Arhavi arasındaki mesafeyi 20 günde geçebilmiş ve 15 Mart 1915´de Arhavi'nin doğu kısmını ele geçirmişler. Kabisre deresinin batı yakasına çekilen Milis kuvvetlerimiz, buraya müdafaa etmiş ve düşmana 1 yıl süre ile geçit vermemiştir. Savaşın taraflarından biri sadece düşman kuvvetleri değildi. Açlık vardı, sefalet vardı, yoksulluk ve hastalık vardı. Bunların tümüyle savaşıyorlardı. Nitekim yaklaşık 1 yıl sonra 5 şubat 1916 tarihinde Kabisre deresi Rus birliklerine geçilmiş ve Arhavi tamamen işgal edilmişti. Çarlık Rusya'nın yıkılması ve iç işlerinin karışıp bozulması Rusları geri çekilmek zorunda bırakmıştır. Böylece 2 yıllık bir işgalde 1918 yılında, ilçe kurtulmuştu.Kurtuluş tarihi 12 Mart 1918 ´dir.

Cumhuriyet Dönemi: Arhavi, cumhuriyet döneminin başlarında bucak olarak yönetilirken, 1954'te ilçe yapıldı. Arhavi Belediyesi´nin kuruluş tarihi 1946'dır.

ARHAVİ COĞRAFYASI   

Doğu Karadeniz Dağları´nın kuzeyine yerleşmiş olan ilçe, kuzeyden Karadeniz, batıdan Rize iline bağlı Fındıklı ilçesi, doğudan Hopa ilçesi, güneyden kısmen Murgul ve Yusufeli ilçeleri ile çevrilidir. Yüzölçümü 314 kilometrekare olan ilçe, Kamilet ve Derecik olmak üzere 2 vadi üzerinde kuruludur. Arhavi, 1 belediye (ilçe), 30 köy ve 7 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin genel olarak arazi yapısı engebeli ve dağlıktır. İlçe merkezi, köylerin aksine gerek iskana gerekse tarıma elverişli düz bir araziye sahiptir. Doğu Karadeniz Bölgesinin tipik dağlık yapısının hakim olduğu ilçede, 3000 metreye yaklaşan zirvelere sahip olan dağlar (Çatalkaya-2985 m., Koyunyayla-2292 m., Mete-2142 m., Dikme-2068 m.) bulunmaktadır. Deniz kıyısından 3000 M.ye çıkan dağlık yapıdan beslenen debisi ve akışı düzensiz bir çok derecikten beslenen ve yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki Arhavi (Kapisre) deresi ilçede mevcut tek akarsudur. İlçede, yaylalar üzerinde irili ufaklı çok sayıda buzul gölü bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Nogadid, Sarıgöl, Alacagöl, Büyük Agara, Küçük Agara ve karagöllerdir. İlçede tipik doğu karadeniz iklimi hakimdir. Yazları ılık, kışları serin geçmektedir. Her mevsimde yağış görülen ilçede nem oranı yüksektir. İklim şartları çay, fındık, mısır ve turunçgil yetiştiriciliğine elverişlidir.   

  ARHAVİ ŞEHİR HARİTASI 


09-03-2020

Yayın Tarihi: 09.03.2020